Hinnoittele vuodesta 2024 paras vuosi ikinä

Paras vuosi ikinä!

Vuoden ensimmäisissä työpäivissä on taikaa. Ne ovat vähän kuin maanantait, kaikki on vielä edessä. Tammikuu saakin minut aina toiveikkaaksi enkä muista vuotta, jolloin en olisi ollut sitä mieltä, että tämä tulee olemaan paras vuoteni yrittäjänä.

Näin ajattelin toki myös viime vuoden aluksi, mutta vuodessa 2023 ei kyllä työn puolesta ollut mitään kehumista.

Mutta tämä vuosi tulee olemaan erilainen (toki tätäkin hoen itselleni aina tammikuussa).

Paljonko sinä tienaat?

Hinnoittelu on yksi lempiaiheitani, sillä mielestäni me kaikki luovan työn ammattilaiset ansaitsemme lisää rahaa. Tammikuussa 2023 Suomessa maksettavien palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli reilu 3000 €. En keksi yhtään syytä, miksi luovan alan yrittäjän pitäisi tienata yhtään vähempää. Päinvastoin.

Pahoin pelkään, että aika moni meistä tienaa kuitenkin vähemmän. Paljonkin vähemmän. Paljonko sinä tienaat?

Luovan alan leipä on palasina maailmalla, sen me jo tiedämme. Taantuma on pakottanut monet kiristämään vyötään, sillä varaa pienempiin housuihin ei ollut. Moni kollegani hakeutui palkkatöihin viime vuonna ja itsekin pyörsin päätökseni viestinnän töistä. Minulle säännöllinen perustulo tarkoittaa mielenrauhaa.

Unohdamme kuitenkin monesti tämän: Myös meillä luovan työn ammattilaisilla on oikeus nostaa hintoja, kun kulut ympärillä nousevat. Kyllä, vaikka mieli tekisi laskea niitä uusien asiakkuuksien toivossa.

Miten hinnoittelen luovan työn vuonna 2024?

Tänä vuonna minulla ei ole paineita muuttaa hinnoitteluani. Jos tekisin (omalla mittapuullani) ihannemäärän töitä (nelipäiväinen viikko, kuvausta, kirjoittamista, viestintää) laskutukseni olisi reilu 6000 euroa kuussa. Se tarkoittaa 11 kuukauden laskutuksella noin 65 000 euron liikevaihtoa. Kevyellä kulurakenteella tuosta summasta jäisi ihan mukava korvaus omasta työstä.

Mutta.

Ongelmani ei ole hinnoittelu vaan se, etten voi olla varma, saanko tänäkään vuonna tarpeeksi laskutusta. Viime vuonna etsin itseäni (siis sekoilin ja sohin) niin kiivaasti, että liikevaihtoni oli alle 20 000 €. Voisin syyttää perhevapaita, mutten viitsi, sillä vuonna 2022 vaihdoin tuplasti enemmän.

Vaikken tiedäkään, millaisen hännän sekoiluni jätti tälle vuodelle, yhden muutoksen aion tehdä: dokumentaariset valokuvaukset eivät enää jatkossa sisällä matkakuluja. Näin saan kompensoitua dokkarikuvauksiin sisältyvän kuvakirjan hinnannousun.

Vetäkää pliis tänä vuonna kuitenkin hihasta, jos ryhdyn taas kontemploimaan sieluni sopukoita.

Miten nousta hinnoittelukuopasta?

Mikäli tiedät olevasi liian halpa ja tuskailet hinnoittelun kanssa vuoden 2024 töihin tarttuessa, ole oman yrityksesi pomo ja nosta hintojasi. Kukaan toinen ei sitä puolestasi tee eikä yksikään asiakas tarjoudu maksamaan yli sen, mitä pyydät. Vaikka aika usein asiakas kyllä huomaa, että nyt lähti halvalla.

Olen puhunut paljon hinnoittelun karvalakkikaavasta, joka auttaa meitä löytämään oikean hintaluokan. (Löydät ohjeen Luovia-verkoston materiaalipankista.) Selvää on kuitenkin se, että rököhalvan ei kannata kerralla hintojaan tuplata ilman muitakin toimenpiteitä. Viestintä ja markkinointi kulkevat käsi kädessä hinnoittelun kanssa.

Yksi helppo tapa on korottaa hintoja kysynnän kasvaessa, sillä kalenterin ei pitäisi koskaan olla täynnä. Jos näin on kuitenkin päässyt käymään, onneksi olkoon, brändikertoimesi on noussut ja ansaitset työstäsi suuremman korvauksen. Voit nostaa hintojasi maltillisesti jyvittämällä niihin yhden myynnin, keskilaskutuksen, eurot.

Yksinkertaistaen, viikottain kuusi kuvausta 500 eurolla tehneen valokuvaajan keikkahinta olisi jatkossa noin 580 euroa. Ja kun kalenteri täyttyy tällä hinnalla, sama jyvitys tehdään uudelleen.

Tai sitten vain tuplaat hintasi. Sehän on sinun bisneksesi. Voit tehdä ihan mitä haluat (lain puitteissa).

Sivutoiminen toimii 

Ajattelen siirtyväni jossain vaiheessa takaisin sivutoimiseksi yrittäjäksi. Makustelen jo nyt ajatusta.

Ehdin olla hetken aikaa sivutoiminen yrittäjä vuonna 2011. Silloin tiesin murto-osan siitä, mitä tiedän nyt yrittäjyydestä. Etenkään sitä en tiennyt, että sivutoimisen yrittäjän kannattaa laskuttaa ihan sama, minkä päätoiminen yrittäjä laskuttaa. Se tekee hyvää itsetunnolle, markkinalle ja omalle bisnekselle. Jos nimittäin jossain vaiheessa haluaakin siirtyä päätoimiseksi yrittäjäksi, voi vain jatkaa samaan malliin.

Vuosikymmen sitten ajattelin, että voin laskuttaa vähemmän, koska tarvitsen vähemmän. Palkkatyö maksoi siis yrityksenikin viulut enkä tajunnut tekeväni tappiota käyttäessäni kaiken liikenevän vapaa-aikani valokuvaukseen. En todellakaan muistele kaiholla niitä neljän tunnin yöunia, kun käsittelin valokuvia pikkutunneille asti. Ja sitten aamuseiskalta palkkatöihin.

Mutta mitä oikeastaan tarkoittaa tarvita vähemmän?

Kuulin vuosia sitten hyvän neuvon. Jos pärjäät vähemmällä, laskuta silti enemmän ja lahjoita ylijäämä hyväntekeväisyyteen, älä harjoita sitä yrityksessäsi. Silloin nimittäin sahaat vain omaa ja ammattikuntasi oksaa.

Joten, hinnoittelemisiin. Sillä voi tehdä tästä vuodesta parhaan vuoden ikinä.


Hinnoittelua on käsitelty lukuisissa Luovia-podcastin jaksoissa ja blogikirjoituksissa. Aloita vaikka kuuntelemalla jakso 117, jossa pohdin, olisiko aika tarkistaa hinnat? Myös jakso 130 tarjoaa hyvää asiaa aiheesta.

Edellinen
Edellinen

Puhelinriippuvuudesta, ihmiskokeista ja kadonneesta keskittymiskyvystä

Seuraava
Seuraava

Yrittäjyyden ammattitutkinto - Viimeinen oljenkorsi?