Yrittäjyyden ammattitutkinto - Viimeinen oljenkorsi?

yrittäjyyden ammattitutkinto

Kirjoittaja on Luovia-median päätoimittaja, valokuvaaja ja vapaa kirjoittaja.

“Moi, mä oon Nani ja tämä tutkinto on mun viimeinen oljenkorsi. Pitäisi kaupallistaa Luovia-media.” Jotenkin näin esittelin itseni yrittäjyyden ammattitutkinnon* ensimmäisenä päivänä.

Miksi palata perusteiden äärelle liki 13 yrittäjävuoden jälkeen? Syitä on kolme, ja vain yksi niistä on tutkintopaperi, joka antaa minulle tärkeät neljä pistettä opeopintojen hakua varten.

Pelkän paperin vuoksi en kuitenkaan käytä vuotta elämästäni opiskeluun. Haluan kokemusta ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelusta ennen kuin hakeudun sinne opetustehtäviin. 

Haluan myös kääntää vielä yhden kortin Luovia-konseptin kehittämiseksi. Olen tarkastellut sitä aina vain osana muuta yritystoimintaani, mutta se ansaitsee hetken valokeilassa, ihan itsekseen.

Tämä on viimeinen oljenkorteni. Annan määrätietoiselle kehitystyölle vielä yhden vuoden.

Paniikkimielialaa ja pieniä resursseja

Uskon siihen, että Luovia-brändi on kultakimpale. Olen tehnyt paljon hyvää työtä. Paljon tarpeellista työtä, joka tavoittaa kuukausittain tuhansittain ammattilaisia.

Mutta kun keväällä 2023 lanseerasin Luovia-median, tein sen jokseenkin paniikinomaisesti. Lähes puoli vuotta aiemmin kaikki oli mennyt pieleen, ja valtava panostukseni Luovia-brändin kehittämiseksi kariutui kumppanin vetäytyessä viime hetkellä.

Alkujärkytyksestä toivuttuani tarkastelin motivaatiotani - sitä löytyi vielä. Uskoin - ja uskon - edelleen siihen, että Luovia-konseptilla on oma paikkansa. Se pystyy palvelemaan luovan työn ammattilaisia monin eri tavoin.

Pari kuukautta sitten palasin töihin perhevapaiden jälkeen. Ryhdyin perkaamaan töitäni tiheällä kammalla. Ymmärsin Luovia-median olevan liian iso kokonaisuus. Legot on aseteltava uuteen järjestykseen.

On kehitettävä ja kohdennettava uudestaan.

Konkretiaa ja kollegoja

Kun 2017 istuimme ensimmäistä kertaa Luovia-glögeillä, kerroin haaveestani verkostoittaa luovan työn ammattilaiset ja lisätä kollegiaalisuutta. Tuoda ammattilaiset valokeilaan. Palasin tuon ajatuksen äärelle kesän lopuksi ja karsin lillukanvarret pois.

Fokus verkostoon. Fokus palvelemiseen. Fokus konkretiaan.

Tunnustin itselleni myös sen, että Luovia-konsepti kasvoi aikanaan siksi, että sillä oli kasvot. Minun kasvoni. Niinpä tein itseni kanssa diilin: lupaan olla esillä seuraavan vuoden ajan. Sen jälkeen yritän taas piiloutua kamerani ja tekstieni taakse - tai sen tittelin, päätoimittaja.

Tässä voi käydä vain hyvin

Jos vuosi ei ota, ei se annakaan. Mutta on tehtävä paljon järjestelmällistä työtä.

On heitettävä turha varovaisuus romukoppaan. On kokeiltava, leikittävä, korjattava, opittava, arvioitava, väännettävä ja venyttävä. Ehkä jotain muutakin.

Jos vuoden kuluttua - tutkintotodistus kourassa - en ole saavuttanut tavoitteitani, olen valmis ajamaan koko homman alas tai myymään brändin eniten tarjoavalle. Jos en löydä itseäni miellyttävää tapaa toimia, jätän leikin sikseen.

Jostain syystä ajattelen, että tässä voi käydä vain hyvin. Joko löydän tavan tuotteistaa eli kaupallistaa Luovia-median tai sitten en. Jos löydän, se tarkoittaa merkittävää liiketoiminnan kasvua ja enemmän palveluita ammattilaisille. Vau, kuulostaa unelmatyöltä!

Jos en löydä, on plakkarissa ainakin neljä hakupistettä ja fiilis siitä, että taistelutta en markkinasta lähtenyt.

On vain hyviä vaihtoehtoja.


* Yrittäjyyden ammattitutkinnossa opiskelija kehittää jo olemassa olevaa liiketoimintaa tai käynnistelee uutta. Kaikki tutkinnon osat liittyvät kehitystyöhön. Saan myös vuodeksi mentorin ja mentorointiryhmän, jotka tarjoavat uudenlaista perspektiiviä omaan työhön.

Edellinen
Edellinen

Hinnoittele vuodesta 2024 paras vuosi ikinä

Seuraava
Seuraava

Pettymysten aallot