Näin otat kuukauden somekuvat päivässä

creator akatemia koulutus

Kirjoittajat Susanna Lönnrot ja Viivi Grosvenor ovat Creator Akatemia, valokuvaajia ja ystäviä.

Onko sinulla usein fiilis, että somekuvia pitäisi olla ottamassa ihan koko ajan? Otatko kuvia yhden silloin ja toisen tällöin, pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun se somepostaus olisi jo pitänyt postata? Monilla pienyrittäjillä säännöllinen postaaminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen.

Siitä “olen koko ajan jäljessä” -fiiliksestä on mahdollista päästä eroon, kun keräät itsellesi somekuvia varten oman kansion eli ns. somekuvapankin. Oman kuvaustyylin mukainen somekuvapankki helpottaa säännöllistä somea valtavasti, ja sen rakentamista varten me ollaan kehitetty konsepti nimeltä The Kuvauspäivä.

Kuvauspäivä auttaa somekuvakaaokseen.

Mikä on The Kuvauspäivä?

The Kuvauspäivä tarkoittaa lyhyesti sitä, että joka kuukausi varataan yksi työpäivä pelkästään seuraavan kuun somekuvien ottamista varten. Silloin siis ei tehdä asiakastöitä tai vastailla sähköpostiin, ja puhelimestakin laitetaan ilmoitukset pois päältä. 

Kuvauspäivään on hyvä varata 4-6 tuntia, jotta ehdit päästä kunnolla tunnelmaan ja vauhtiin. Jos se tuntuu ihan mahdottomalta, irrota ainakin yksi tunti kuvien ottamiseen. Yksi tunti löytyy varmasti seuraavan kuukauden ajalta. Kun huomaat, kuinka paljon tämä menetelmä säästää aikaasi, saatat jatkossa haluta käyttää siihen useammankin tunnin. 

Ajansäästön lisäksi kuukausittaisen somekuvauspäivän ansiosta pääset paremmin flow-tilaan, kun voit kuvata kiireettömästi. Kuviin tulee myös luonnostaan yhtenäinen ilme, joka auttaa oman tyylin ylläpitämisessä.

Kuvittele tilanne:

Yrityksesi koko kuukauden somekuvat olisi suunniteltu ja kuvattu yhden päivän aikana. Mihin kaikkeen vapautuisikaan aikaa ja energiaa? Tämän lisäksi kuvatessasi kerralla pidempään kuviin tulee yhtenäinen ilme kuin itsestään. Kuvauspäivien avulla rakennat itsellesi yhtenäisen somefeedin, etkä enää ota päivän postauskuvia kiireen ja sähläyksen saattelemana.

Alla näet esimerkin kuvista jotka ei istu hyvin yhteen, sillä ne on otettu eri aikoihin ja eri päivinä.

kuvat somessa

Tässä esimerkki kuvista jotka on otettu samana päivänä, ja ne sopivat selkeästi paremmin yhteen.

creator akatemia somekuvaus

3 askelta somekuvauspäivän toteuttamiseen

Onnistunut kuvauspäivä vaatii hieman suunnittelua, jotta se ei menisi haahuiluksi. Lähdetään siis liikkeelle suunnittelusta.

1. Suunnittele

Ihan ensimmäisenä merkitse kuvauspäivä kalenteriisi. Varaa keskeytyksetöntä aikaa 1-6h ilman asiakkaita, sähköpostia tai notifikaatioita.

Sen jälkeen päätä kuinka monta kuvaa tarvitset. Mieti ensin montako kuvaa postaat viikossa (1-5 yleensä). Tämän jälkeen voit laskea, kuinka monta kuvaa tarvitset kuukauden ajalle. Saatat huomata, ettet tarvitse lainkaan niin paljon uusia kuvia kuin olit ajatellut.

Mieti seuraavaksi kuva-aiheita. Listaa ensin tulevan kuukauden ajankohtaiset aiheet. Onko kalenterissa juhlapyhiä, lanseerauksia tai tapahtumia, mihin tarvitaan tietynlaisia kuvia? 

Sen jälkeen täydennä kuvalista 2-3 ajattomalla kuvakategorialla. Mieti, minkä tyyppisiä kuvia voisit kuvata tulevalle kuukaudelle: onko sinulla tarve kuvituskuville, kuville työvälineistä tai ehkä itsestäsi?

2. Valmistaudu

Kerää valmiiksi rekvisiittaa, jota voit käyttää kuvissa. Mieti, mihin aikaan päivästä kuvaat, millaisen valon tarvitset haluamaasi tunnelmaan ja valitse kuvauspaikka.

Ennen kuvauspäivää kannattaa katsoa kalusto kuntoon, eli muista ladata kameran akku ja tyhjentää muistikortti. Tällä tavoin kuvaamisen flow ja inspiraatio eivät katkea tekniseen säätämiseen.

Ja lopuksi vielä tärkeä kohta: tee soittolista missä on sellaista musiikkia, joka auttaa sinua keskittymään ja olemaan luova.

3. Kuvaa!

Aloita kuvauspäivä ottamalla aiemmin luomasi kuvaustyylin tunnelmataulu esiin, ja palauta mieleesi tyyli, mitä tavoittelet. Kerää valitsemasi rekvisiitat (joita ei tarvitse olla valtavasti, muutama riittää) valmiiksi. Laita musiikkia soimaan ja pidä puhelin äänettömällä, jotta pääset tunnelmaan. 

Kuvauspäivän taika on siinä, että päästät itsesi irti tavanomaisesta tehtävälistastasi ja annat kuvaamisen viedä mukanaan. Valokuvaus on nimittäin ihan mielettömän hauskaa!

Aloita yhdestä kuvakategoriasta ja kuvaa kaikki siihen kuuluvat kuvauskohteet järjestyksessä. Muista kuvata monipuolisesti kaukaa ja läheltä.

Tavoitteena on ottaa paljon kuvia, joten testaa mieleesi tulevia ideoita. Katso kuvia silloin tällöin läpi ja tarkista, onko niissä hakemaasi tunnelmaa.  

creator akatemia viivi grosvenor

Kuvauspäivän lopuksi siirrä kuvat saman tien koneelle ja valitse tarvittava määrä kuvia. Tämä kannattaa tehdä heti, kun sulla on vielä innostus päällä. Siirrä valitut kuvat kuvankäsittelykansioon odottamaan viimeistä silausta.

Kuvauspäivän pitäminen vaatii harjoittelua siinä missä kaikki muukin. Aluksi voi tuntua vaikealta keksiä tarpeeksi kuvattavaa tai kuvista tuntuu tulevan keskenään liian samanlaisia. Tämä kuitenkin helpottuu ajan myötä, kun kuvaamiseen tulee rutiinia.

Lataa tästä meidän ilmainen muistilista: “Näin suunnittelet ensimmäisen kuvauspäiväsi”, jossa olemme koonneet tärkeimmät muistettavat asiat ensimmäisen kuvauspäivän suunnitteluun.

Edellinen
Edellinen

Yrittäjän hoitovapaa voi olla hedelmällistä aikaa

Seuraava
Seuraava

Turvallisempi tila yritystoiminnan lähtökohtana