Koukuta kuvilla - näin luot yrityksellesi tunnistettavan kuvaustyylin

Kirjoittajat Susanna Lönnrot ja Viivi Grosvenor ovat Creator Akatemia, valokuvaajia ja ystäviä.

Tuleeko sullekin välillä somessa sellainen fiilis, että sä olet nähnyt jo kaiken ja että eri ihmisten kuvat ja videot vain kertaavat toistensa aiheita ja tyyliä. Somekuvavirrasta tulee helposti puuroa, jossa kaikki postaavat, koska niin on tehtävä, ja yrittäjän kiireiden keskellä yksittäiseen postaukseen on vaikea panostaa niin paljon, että se onnistuisi herättämään sun potentiaalisen asiakkaan huomiota. 

Me uskotaan, että pienyrittäjänkin on mahdollista löytää yleisönsä ja tulla löydetyksi, kunhan sä vain maltat määritellä riittävän tarkasti, kenelle puhut ja millä tyylillä sen teet. Kuvilla on valtava merkitys mielikuviin ja uskottavuuteen. Ja sellainen monen kadehtima, yhtenäinen somefeed on mahdollista rakentaa, kun on löytänyt oman kuvaustyylinsä. 

Mieti hetki - mitä jos sun somekuvasi olisivatkin niin tunnistettavia, että sun seuraajasi huomaisi ensi vilkaisulla, kuka sen on postannut? 

Jotta viesti menee perille nopeasti ja selkeänä, on hyvin tärkeää, että kuvat ovat yhtenäisiä keskenään. Selkeä kuvaustyyli erottaa sinut joukosta somessa ja kertoo katsojalle heti, onko palvelusi tai tuotteesi hänen tyylinen vai ei. Vahva kuvaustyyli siis myös karkottaa luonnollisesti pois ne asiakkaat, jotka eivät ole yhtään sinun tyylisiä ja taas houkuttelee magneetin tavoin niitä asiakkaita, johon se iskee täysillä.

Näin määrität yrityksesi kuvaustyylin tunnissa

1. Mieti, mitä tunnetta tavoittelet

Taakse ovat jääneet ne ajat, kun somessa tavoiteltiin vain seuraajia ja tykkäyksiä - ethän sä niillä numeroilla mitään tee, jos ne kaikki tulevat tutuilta ja kollegoilta! Mitä tarkemmin olet miettinyt yrityksesi unelma-asiakkaan, sitä paremmin osaat puhutella juuri häntä. 

Kuvat ovat tosi voimakas väline tunteiden herättämiseksi. Puhutteleva kuva saa sun asiakkaasi lopettamaan skrollaamisen ja lukemaan myös tekstin kuvan alta. Mieti siis, mikä on se tunne, minkä sä haluat tuotteesi tai palvelusi herättävän sun asiakkaassasi. 

Pääset tuon tunteen ytimeen tekemällä tämän lyhyen harjoituksen. Aloita kirjoittamalla lista sanoista, jotka kuvaavat tunnetilaa, jonka toivot asiakkaasi kokevan palvelusi tai tuotteesi käytön jälkeen. Onko se ehkä innostus, helpotus tai inspiraatio? Kenties haluat välittää seesteisyyttä tai yhteisöllisyyden tunnetta? Kirjoita aluksi pitkä lista sanoja, ja valitse sitten niistä kolme osuvinta. Nämä kolme ovat sun brändisanat, joita käytätetään tehtävän seuraavassa vaiheessa. 

kuvaustyylin löytäminen

2. Kerää tunnetta tavoittelevia kuvia Pinterest-tauluksi

Kun sulla on valittuna kolme brändisanaa, on aika muuttaa nuo sanat kuviksi. Luo aluksi Pinterestiin uusi taulu, ja ala kerätä siihen kuvia, jotka herättävät sitä tunnetta, mitä valitsemasi sanat kuvastavat. 

Kuvien ei tarvitse liittyä alaasi, tuotteeseesi tai palveluihisi, vaan pinnaamasi kuvat voivat olla ihan mitä vain. Tallenna kuvia taideteoksista, väripaletteja, sitaatteja ja maisemakuvia - unohda kriittisyys ja anna mennä! Jatka pinnaamista, kunnes sulla on vähintään parikymmentä kuvaa.

miten löytää kuvaustyyli

3. Kiteytä kuvaustyylisi tunnelmatauluksi

Nyt kun sulla on kasa kuvia, ala katsoa niitä hiukan tarkemmin. 

Ovatko ne keskenään yhteneviä? Toistuvatko jotkut elementit monissa kuvissa? Ja ennen kaikkea: kun katsot taulua kokonaisuutena, viestiikö se sun valitsemiasi sanoja? 

Tarkastele myös kuvien valoa. Ovatko kuvat kirkkaita ja valoisia vai tummia ja tunnelmallisia? Onko kuvien sävy lämmin, kylmä vai neutraali? Korostuuko jokin väri, tai puuttuuko toinen lähes kokonaan?

Tarvittaessa poista kuvat, jotka eivät sovi kokonaisuuteen, tai etsi lisää kuvia. Kun olet tyytyväinen, avaa toiseen välilehteen Canva (tämä on parempi tehdä tietokoneella). Hae Canvasta valmis mood board -pohja, ja leikkaa ja liimaa valitsemiasi kuvia tunnelmatauluksi. Voit tehdä näitä useampia ja leikkiä eri yhdistelmillä. 

Älä jää viilailemaan liian pitkäksi aikaa - huomaat kyllä, milloin sun luomasi kuvaustyylikokonaisuus alkaa olla yhtenäinen, mutta ei yksitoikkoinen. Tätä tunnelmataulua voit jatkossa hyödyntää, kun otat kuvia yrityksesi tarpeisiin: taulua tutkimalla löydät elementtejä ja piirteitä, joita voit hyödyntää omissa kuvissasi. 

Jos kiinnostuit oman kuvaustyylisi kehittämisestä, käy tilaamassa meidän ilmainen kuvaustyyliopas, jonka avulla pääset vielä hiukan syvemmälle omassa kuvaustyylissäsi!

Edellinen
Edellinen

Creative Camp: A Haven for Creative Minds

Seuraava
Seuraava

Ammatillisempi, yhteisöllisempi, sinumpi