Miten portfolio rakennetaan? Vinkkejä luovan alan ammattilaisille

miten portfolio rakennetaan

Kirjoittaja on Luovia-median päätoimittaja, valokuvaaja ja vapaa kirjoittaja.

Päivitetty 19.4.2024

Olen ollut jälleen portfolioni äärellä. Olen tutkinut, penkonut ja muistellut lähes 15-vuotista matkaani valokuvausyrittäjänä ja pyrkinyt sisällyttämään kaiken tällä hetkellä tarpeellisen jotenkin. Vaikkei uusin portfolio ole vielä valmis, se on kuitenkin näköiseni.

Olen rakentanut lukuisia portfolioita ja päivittänyt niitä lukemattomia kertoja. Lisäksi olen sparrannut valokuvaajia portfolioittensa kanssa jo vuosien ajan. Muutamat asiat toistuvat mielestäni joka kerta. Kokosin tähän vinkkini, joiden avulla voit tarkastella omaa portfoliotasi.

Ihanneasiakas mielessä, katse kasvussa

Portfolion rakentaminen on helpompaa, jos tiedät, kuka etsii sitä, mitä sinä myyt. Näin onnistut saamaan lisää mielekkäitä töitä. Kun pidät ihanneasiakkaan mielessä, portfoliosi mukailee myös brändiäsi.

Toisaalta, ihan liikaa ei kannata velloa nykyhetkessä. Mielestäni yksi portfolion tärkeimmistä tehtävistä on olla kasvun mahdollistaja. Millainen on Sinä 2.0? Mihin suuntaan haluat mennä? Näkyykö (näkyyhän?!) määränpää portfoliossasi?

Parhaimmillaan portfolio toimii karttana: täältä minä tulin ja tänne minä haluan kulkea. Sisällytä portfolioosi vain töitä, joita haluat tehdä lisää. Hitunen itsekkyyttä on hyvä mauste portfolion rakennuksessa. Ja ennen kaikkea: älä näytä mitään sellaista, joka palauttaa mieleen pahoja fiiliksiä.

ylioppilaskuvaus helsinki

Tätä kuvaa en vain voinut jättää portfolioni ulkopuolelle.

Vaihtelu virkistää

Yksi näkyvimmistä ongelmista portfolioissa on vaihtelun puute. Portfolioon saa ja kannattaa sisällyttää työnäytteitä myös varsinaisten töidentöiden ulkopuolelta. Moni meistä haaveilee asiakkaista, jotka haluavat juuri sitä, mitä me teemme itseämme varten. Tällaisia asiakkaita voi löytää vain esittelemällä niitä oman sydämensä töitä.

Etenkin kuluttajien kanssa työskentelevillä valokuvaajilla portfolion sisältö tuppaa olemaan turhan suppea. Tai siis: kuvia on esillä usein liikaakin, mutta vaihtelu niiden välillä on liian pientä. Työnäytteitä onkin hyvä koota mahdollisimman vaihtelevasti, jotta taiteellinen ja tekninen osaaminen tulee esiin.

Valokuvaajalla tämä tarkoittaa sitä, että oma työ esitellään erilaisten kuvakulmien, valaisujen, lokaatioiden ja muiden vaihtelua tuovien elementtien kautta. Eduksi lasketaan myös se, että portfoliosta löytyy eri näköisiä ihmisiä (jos siis kuvaa ihmisiä) silmälaseineen, vatsoineen ja ihonväreineen. Ja toisaalta: vaikka kuvaisit olkkarin nurkassa keltaista ämpäriä vuodesta toiseen, on sinun syytä näyttää ämpärinkuvaajan ansiosi. Kaikki luovan työn ammattilaiset voivat noudattaa tätä ohjetta.

Vaihtelu on taikasana.

Portfolion ei tarvitse olla tylsä. Sen sisältöä korostetaan asettelulla ja esimerkiksi nimeämällä työnsä. Kaikessa on mahdollista tuoda esiin oma itsensä. Vanhassa portfoliossani yllä olevat kaksi kuvaa toimivat esimerkkeinä siitä, mitä haluan tehdä lisää.

Alleviivaa tyyliäsi

Minun on ollut aina vaikea kuvailla omaa tyyliäni (Ilmava, rouheva ja arkinen vai ajaton, tunteikas ja yksinkertainen? ), mutta työnäytteet ovat onneksi tehneet sen puolestani. Asiakastöitä esitellessä olen siis yrittänyt nostaa esiin kuvia, joita toistan usein. Kun tunnistat, mitkä elementit töissäsi toistuvat - ja mitä haluat toistaa - voit etsiä niitä portfolioosi.

Vaikka kirjoitin juuri äsken vaihtelun tärkeydestä, ihan yhtä tärkeää on koota portfolio oman tyylinsä ympärille. Ehkä voisikin sanoa niin, että hyvässä portfoliossa vaihtelu alleviivaa omaa tyyliä (ja tyyli brändiä). Toisteisuus on tyylin muodostumiselle elintärkeää. Miten monin eri tavoin onnistut korostamaan tyyliäsi?

Jotta voisit tunnistaa oman tyylisi, sinun on tiedettävä, mistä pidät. Opettele sanoittamaan omaa tyyliäsi paremmin kuin minä ja tutki omia töitäsi. Vedä yhtäläisyysmerkkejä eri aikoina tehtyjen töiden välille ja kiinnitä huomiosi siihen, mitä haet töiltäsi ihan. joka. kerta.

On kuvia, jotka alleviivaavat omaa tyyliä erityisen hyvin. Tämä on yksi minun sellaisista kuvistani. Uusimmassa portfoliossani tätä kuvaa ei kuitenkaan enää ole.

Karsi, karsi, mutta älä unhoita!

Meillä kuvaajilla on yksi helmasynti ylitse muiden (ja siitä saamme kiittää digitalisaatiota): emme osaa karsia. Enemmän ei ole enemmän vaan vähemmän. Jos lupaamme toimittaa dokumentaarisesta hääkuvauksesta 300 kuvaa ja toimitammekin 700, sahaamme omaa oksaamme. Väitämme olevamme tarinankertojia, mutta emme tähtää ehjään tarinaan. Tarinankertoja on aina myös karsija.

Puhun myös itsestäni. Olen vasta kokemuksen kautta ymmärtänyt, että asiakas maksaa minulle kokonaisesta kertomuksesta. Siitä, miten minä näen asioiden tapahtuneen edessäni. Mitä visiooni sisältyy ja mitä ei. Asiakas maksaa minulle karsimisesta.

Portfoliossa on kyse ihan samasta jutusta. On osattava päästää irti niistä kultamurusista, jotka ovat merkittävän sijaan vain mieluisia. Kyllä, haluaisin ympätä kymmenittäin kuvia portfoliooni, mutta tärkeämpää on se, että löydän sen yhden upean työn, joka yhdistää 10 keskenään samantyyppistä perushyvää.

On myös tärkeää osoittaa oma osaamisensa nopeasti, sillä kuvatulvaan tottunut nykyihminen on kärsimätön. Pidä katselijan mielenkiinto yllä monipuolisella portfoliolla.

Erilaisia kokonaisuuksia

Portfolion ei toki tarvitse olla vain rykelmä parhaimpia kuvia. Se voi koostua esimerkiksi kuudesta erilaisesta kuvauksesta, joista kaikista näytät 10 parhainta kuvaa. Oma seuraava askeleeni on yhdistää portfoliooni kuvat ja sanat, eli yksittäisten kuvien sijaan esittelen kokonaisuuksia, kuten Berliinin reissu tai Moody Plants -sarja. Hääkuvaajat käyttävät tätä tyyliä kiitettävästi.

Tärkeimmät kysymykset portfolion rakennuksessa ovat:

  • Kuka tarkastelee portfoliotani eli kuka on ostaja? (Vastaus voi olla kaikkea väliltä esikoistaan odottava äiti ja kansainvälisen taidelehden toimituspäällikkö.)

  • Mitkä työni toimivat tienviittana ja osoittavat tyylini? (Vastaus piilee todennäköisesti niissä töissäsi, joita muistelet hyvällä ja kaipaat vastaavia kalenteriisi.)

Toteutitpa portfolion miten tahansa, tärkeintä on pysyä uskollisena itselle ja asiakkaalle. Ensin mainittu on varmasti jo tullut selväksi. Uskollisuus asiakkaalle tarkoittaa puolestaan sitä, että asiakas voi luottaa saavansa sitä, mitä hän portfoliossasi näkee. Yksinkertaistettuna: Et voi toimittaa pelkästään mustavalkoisia kuvia asiakkaallesi, jos esittelet portfoliossasi värikuvia.

Päivitä portfoliota jatkuvasti

Sparrattaville sanon aina näin: kun otat paremman kuvan (tai paremmin portfolioosi sopivan kuvan) kuin portfoliosi huonoin (siis vähiten hyvä) kuva, päivitä portfoliosi. Portfolion rakentaminen ja päivittäminen on jatkuvaa puuhaa. Se on sitä, että onnistuu pysähtymään kiireisimpänäkin aikana näyttääkseen uuden parhaimpansa. Siis kasvunsa.

Näin sesongin alkuvaiheessa haluan rohkaista tavoittelemaan jotain uutta. Portfolion rakennus ei kuulu vain niihin hetkiin, kun on työstämässä uusia nettisivuja tai kun elämä rauhoittuu (ei muuten rauhoitu). Ei ole mitään syytä antaa unelmien asiakkaan odottaa siihen asti, että ehdit päivittää portfolion kuvaamaan Sinä 2.0:aa. Portfolion rakennus on jatkuvaa työtä.

PS. Huolehdi, että yhteydenotto on simppeliä portfolioon tutustumisen jälkeen

PPS. Valitse mobiilissa hyvin toimiva alusta

Edellinen
Edellinen

Tavoitteletko ihanaa asiakasta vai ihanneasiakasta?

Seuraava
Seuraava

Millainen on yrittäjän vauvavuosi? 9 ajatusta Nanilta