#097 Tehosta sisällöntuotantoa näillä 8 tavalla!

sisällöntuotanto vinkit

Jos on nähnyt kahvilaan lähtemisen vaivan, ei siellä tee mieli laiskotella. Kuva: Jenna Lehtonen

Tuntuuko sinusta siltä, että käytät aivan liikaa aikaa sisällöntuotantoon? Jos kursori tikittää tyhjällä näytöllä ja koet, kuinka aika vain karkaa etkä saa mitään aikaiseksi, on jakso 97 sinua varten. Jaksossa jaan kahdeksan vinkkiä tehokkaampaan sisällöntuotantoon, sillä uskon, että sinulla on muutakin tekemistä kuin turhautua sisällöntuotannon äärellä.

Viime viikkoina minun on ollut vaikea pitää kaikki langat käsissäni. Osittain siihen vaikuttaa koronapandemian aikaansaama levottomuus: koko ajan on vähän paha olla ja epätietoisuus aiheuttaa vastustusta. On ollut vaikea löytää mitään merkityksellistä sanottavaa, joka ei liittyisi koronaan. On ollut myös vaikea tarttua tuumasta toimeen, kun päivät kotosalla alkavat muistuttaa toisiaan.

Kaikista pahiten ovat kärsineet sosiaalisen median julkaisuni. Oma sisältöni on mennyt toisinaan siitä, missä aita on matalin, ja hyväksyn sen. Poikkeustilassa on sallittava myös itselleen poikkeuksia.

Vaikka olen kokenut paljon henkistä vastustusta ja työ on takkuillut, olen saanut asioita myös etenemään. Suurin apu ovat olleet kovalla työllä rakennetut rutiinit, jotka eivät petä. Rutiinit saavat minut toimeliaaksi, kun mietin vähemmän ja teen enemmän.

Mieti, millä tavalla seuraavat sisällöntuotantoa tehostavat asiat toteutuvat sinun arjessasi ja voisitko vahvistaa rutiineitasi niiden avulla. Siinä, missä korona on väliaikaista, sisällöntuotanto ei ole. Jokainen rutiini, jonka saat nakutetuksi osaksi arkeasi, auttaa sinua niin sodan kuin rauhankin aikana. Rutiinit pelastavat meidät vitkuttelulta ja inspiraation odottelulta. Ja jos putoamme kelkasta - vaikkapa sairastumme - rutiinit auttavat meidät nopeammin takaisin kyytiin.

Rutiini on tosi tärkeä myös sisällöntuotannon kannalta, mutta on tärkeää muistaa, ettei se ole strategia tai suunnitelma. Säännöllisesti höttöä julkaiseva saa toki enemmän näkyvyyttä kuin ihminen, joka ei tee mitään, mutta strategisia tavoitteita et rutiinilla itsessään tavoita.

Katsotaan, mitkä kahdeksan tehostusvinkkiä voin jakaa sisällöntuotannon avuksi.

Alustauskollisuus

Alustauskollisuudella tarkoitetaan sitä, että huomioit jokaisen alustan kohderyhmän sekä alustan ominaispiirteet. Instagramiin tuotettu sisältö ei välttämättä toimi sellaisenaan Facebookissa, Snapchatissa tai TikTokissa! Kun opit, millainen sisältö kullakin alustallasi toimii, onnistut toistamaan kyseistä sisältöä kerta toisensa jälkeen.

On totta, että alustauskollinen sisällöntuotanto vie aluksi enemmän resursseja. Ajan - ja rutiinien - myötä opit kuitenkin palvelemaan yleisöäsi heidän haluamallaan tavalla. Voit niksauttaa aivolohkosi alustan vaatimaan moodiin ja tykittää sisältöä muista palveluista välittämättä.

Kun lähdet miettimään alustauskollista sisältöä, tee ensin analyysi yleisöistäsi kullakin alustalla. Jos olet lasten ja nuorten kitaransoiton opettaja, jonka seuraajat ovat Facebookissa lähinnä oppilaiden vanhempia ja Instagramissa itse oppilaita, on selvää, että eri alustoilla sinulta odotetaan eri sisältöä. Facebookissa voit painottaa pedagogista osaamistasi ja kertoa työstäsi ja itsestäsi fokuksena oppilaiden vanhemmat. Instagramissa voit tehdä IG-tv -sarjan, jossa pidät kitarakoulua tai IG-livejä, joissa soitat toivebiisejä. TikTokissa tietysti vain taivas on rajana. Siellä voit hauskuuttaa oppilaitasi ja heidän kavereitaan tekemällä erilaisia sketsejä.

Kun olet alustauskollinen, näet myös selvemmin sen, miten kanavasi kehittyvät ja kasvavat.

Suunnitelmallisuus

Mikään ei ole niin tylsää kuin suunnitelman laatiminen. Paitsi ehkä suunnitelmassa pysyminen tai suunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden mittaaminen. Ainakin niin kauan, kunnes näistä kolmesta on tullut rutiineita. Kun suunnitelmallisuudesta on tullut rutiini, et enää mieti ja murehdi alun kankeutta, vaan nautit aikaansaamisen tunteesta.

Jokainen taidealan yrittäjä voi tehostaa sisällöntuotantoaan ottamalla käyttöön kierrätettävät teemat. Valitse 5-7 aihetta, joiden avulla puhut yrityksestäsi ja taiteestasi, ja pitäydy niissä. Esimerkiksi uunituoreella koiramuotokuvauksen Instagram-tililläni @andherfamily on nämä seitsemän teemaa:
1. Minä kuvaajana
2. Intensiiviset kuvat koirista, jotka katsovat kameraan = signature-tyylini
3. Kuvaustreenit
4. Puhe taiteesta
5. Kaverikuvat eli koira yhdessä ihmisensä kanssa
6. Omat koirani
7. Useimmiten kysytyt kysymykset.

Jokaisella tilillä on omat teemansa, joita kierrätän viikosta toiseen. Ne pitävät huolen siitä, että sisällöntuotanto on tavoitteellista ja ydinviesti ei katoa näennäisen aktiivisuuden alle.

Toisto

Miten paljon hyvää materiaalia menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos! Näistäkin vinkeistä jokaisen olen jakanut aiemmissa jaksoissani, ja silti uskon niistä olevan hyötyä monelle tälläkin kerralla. Sillä asiantuntijat eivät puhu kaikesta vähän vaan vähästä paljon. He toistavat niin kauan, kunnes toisto alkaa jo hävettää. Tee sinäkin niin.

Se, että joku julkaisuistamme nousee viraaliksi, ei tarkoita sitä, että kaikki ovat sen nähneet. Ja jos se ei tarkoita sitä, miksi ihmeessä edes teemme kertakäyttöisiä julkaisuja? Kun päätät teemasi, mieti, miten säilytät luomasi sisällön niin, että löydät vanhatkin kirjoitukset myöhemmin. Jos vaikka päätät esitellä viisi erilaista tapaa tehdä kitaraläksyt, voit kuukauden kuluttua esitellä jonkin näistä tavoista yksityiskohtaisemmin, kolmen kuukauden kuluttua kertoa, miten itse harjoittelit lapsena, ja puolen vuoden päästä jakaa viisi tapaa uudestaan mutta eri sanoin. Älä tee kertakäyttöistä materiaalia.

Kierrättämällä sisältöä löydät fokuksesi ja opit puhumaan ydinviestistästi, työstäsi, eri tavoin. Kielellinen mukavuusalueesi kasvaa, kun tarkastelet asioita eri näkökulmista. Ja koska toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä, löydät uutta yleisöä toistamalla samaa viestiä eri sanoin.

Esimerkiksi tämä jakson 97 käsikirjoitus taipuu niin puhuttuun kuin kirjoitettuun muotoon. Osan tekstistä voin käyttää Facebookissa, toiset jutut Instagramissa, Twitteriinkin löytyy nostoja, Linkkarista puhumattakaan. Tee suurin sisältö huolellisesti ja hyödynnä sitä eri kanavissa.

Inspiraatio

Koronan aikana inspiraatiota ei ole paljon näkynyt. Jos olisin jäänyt sitä odottelemaan, olisin edelleen lähtöruudussa. Kuulostaako tutulta?

Sirpaleisen työnkuvani vuoksi kirjoitan useimmat pitkät tekstit kantiksessani tai kirjastossa. Kirjoittaminen kodin ulkopuolella luo minulle juuri sopivasti painetta. Jos näen sen vaivan, että lähden kahvilaan tai kirjastoon, en yksinkertaisesti kehtaa olla työskentelemättä.

Nyt olen ollut jumissa kotona, jossa myös puoliso tekee enemmän töitä kuin yleensä. Yritän löytää kirjoituskuplan raahaamalla läppärin alakertaan, mutta usein se on laiha lohtu. Mikä siis avuksi?

Olen käyttänyt pitkästä aikaa avukseni pomodoro-tekniikkaa eli teen töitä 25 minuutin pätkissä. Se aiheuttaa minulle jokseenkin samantyyppistä painetta onnistua kuin kahvilaan lähteminen. Koronauutiset, omat somet ja Pinterest saavat jäädä, kun ajastin juoksee. Fokuskello muistuttaa siitä, ettei minulla ole varaa jäädä odottamaan inspiraatiota. Usein 25 minuutin kuluttua olen päässyt flow-tilaan ja saan tohinalla hommia eteenpäin tai somepostaus on valmis.

Listat

Kun tarkastelet iltapäivä- ja naistenlehtien otsikoita, huomaat, kuinka lukijoita houkutellaan listojen avulla: “10 tapaa pudottaa painoa kesäksi”, “5 vinkkiä parempaan yöuneen” tai “Tunnistatko sinä nämä kolme keskittymiskykyysi vaikuttavaa asiaa?” Muistat varmasti myös Instagram-hitin “5 random faktaa minusta”. Lista sekin. Ja kuten huomaat, on tämä ja monet muut podcast-jaksoni kirjoitettu listamittaan.

Mitkä viisi asiaa voit tuoda esiin seuraavassa sisällössäsi? Ne voivat liittyä aiemmin mainitsemaani teemaan “Usein kysytyt kysymykset”. Jos vastaat usein tähän kysymykseen, siitä kannattaa tehdä sisältö blogiin tai someen. Voit otsikoida sen klikkiotsikkotyyliin “Nämä viisi vaatetta toimivat aina valokuvauksessa”.

Kun tuotamme sisältöä listoittain, olemme nopeampia. Listat mahdollistavat myös sen, että sisällön luonnostelu on vaivattomampaa. Kukapa ei osaisi listata asioita! Muista myös pilkkoa viiden vaatevinkin sisältö pienempiin osiin. Saat siitä blogipostauksen lisäksi esimerkiksi liidimagneetin, IG-postauksen ja -tarinan sekä FB-julkaisun. Muista lisätä luomasi sisältö myös Pinterestiin.

Riskeeraaminen

Hajuton ja mauton sisältö jää persoonallisten julkaisujen varjoon. Eikä siinä mitään, jokainen meistä luo höttöäkin, sillä kaikki ei voi olla timanttista. Mutta intohimo saa ja pitää näkyä. Uskalla puhua suoraan.

Kun sisällöntuottaja ottaa riskin, hän laittaa itsensä peliin. Hän näyttää tunteensa, haavoittuvuutensa, muuttaa suuntaa, vaihtaa kaistaa, kertoo mielipiteensä tai tarjoaa täyslaidallisen. Se, joka mielii kasvaa, ottaa riskejä. Epämukavuusalueella on käytävä aina toisinaan ja juuri sopivasti. Harjoittelu kannattaa aloittaa pienistä teoista.

Muistan, kuinka ensimmäisen podcast-haastattelun tekeminen toi hien pintaan. Meinasin jättää ensimmäiset jaksot julkaisematta, niin paljon jännitin. Jossain vaiheessa epämukavuusalue oli Instagram-tarina ilman meikkiä. Kerran astuin mukavuusalueeltani aloittamalla somejulkaisun voimasanalla. Epämukavuusalue tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Kuuntele itseäsi mutta älä pelkää virheitä. Liian iso riski on sekin vain kasa oppirahoja.

Miten sitten riskeeraaminen liittyy tehokkuuteen? Rohkean, värikkään, erottuvan sisällön luominen on helpompaa kuin tasapaksun höpön. Loppujen lopuksi on paljon helpompaa puhua sydämensä kieltä, olla oma itsensä, kuin kehitellä muiden suuhun sopivaa sisältöä.

Puhetta paperilla

Ei ole toista yhtä tehokasta tapaa kuin puhua postauksensa. Jos olen tylsistynyt, turhautunut tai kiireinen, puhun podcast-jaksot suoraan Google Docsiin. Napsautan puheentunnistuksen päälle puhelimessani ja ryhdyn puhumaan. Totta kai joudun myöhemmin korjailemaan virheitäni, mutta niin joudun korjailemaan mitä tahansa tekstiä. Kirjoittaminen on aina prosessi. Ensin kirjoitetaan, sitten uudelleen kirjoitetaan, sitten uudelleen kirjoitetaan se uudelleenkirjoitettu ja niin edelleen.

Uskon, että puhumalla luomansa sisällön - joko näpyttäessään tai sanelemalla - saa tekstiin enemmän nyansseja ja persoonaa. Tyhjää paperia tuijottamalla aiheuttaa itselleen kirjoittajan blokin.

Kirjoittajaguru Seth Godin on todennut näin:

“Syy siihen, ettei meillä ole puhujan blokkia, johtuu siitä, että meillä on tapana puhua ilman suurempaa huolta siitä, että tyhjä lörpötyksemme palaisi kummittelemaan meille. Puhe on halpaa. Puhe on hetkellistä. Puheen voi kieltää helposti.

Me puhumme huonosti ja sitten, lopulta tai joskus, me puhumme fiksusti. Meistä tulee parempia puhujia, koska me puhumme. Me huomaamme, mikä toimii ja mikä ei, ja jos olemme tarkkanäköisiä, me toistamme enemmän sitä, mikä toimii. Miten kukaan voisi saada puhujan blokkia kaiken tämän harjoituksen jälkeen?

Kirjoittajan blokkia ei ole vaikea parantaa.

Sen kuin kirjoitat huonosti. Jatka huonosti kirjoittamista, julkisesti, kunnes kirjoitat paremmin.

Puhu kuten kirjoitat. Usein.”

Suosittelen tutustumaan Godinin koko tekstiin ja muuhunkin kirjalliseen tuotantoon. Hän tietää, mistä puhuu, ja kirjoittaa, kuten puhuu.

On miljoona kertaa tehokkaampaa tehdä hyvä puhekielinen teksti ja muokata sitä kuin tuijottaa näytöllä vilkkuvaa kursoria.

Aihelistan ylläpito

Tiedätkö sen, kun heräät yöllä loistavaan ideaan? Koska idea on aivan loistava, olet varma, että muistat sen aamullakin. Niinpä käyt nukkumaan tyytyväisenä. Aamulla kuitenkin huomaat, ettei sinulla ole harmainta aavistustakaan ideastasi. Kun näin käy tarpeeksi monta kertaa, laitat muistiinpanovälineet myös yöpöydälle.

Yksi tärkeimmistä sisällöntuotannon keinoistani on se, etten aloita juuri koskaan nollasta. Ylläpidän kattavaa aihelistaa, johon laitan pienimmätkin huomiot ja ajatukset. Kuljetan mukanani punaista muistikirjaani tai, jos se ei mahdu laukkuuni, näpytän ideat puhelimen muistiinpanoihin.

Aiheiden lisäksi kirjoitan tekstiaihioita otsikoiden alle. Ranskalaisin viivoin kokoan käsikirjoituksia, blogipostauksia, uutiskirjeitä, somejulkaisuja ja kuvaideoita. Sisältöni syntyvät todella harvoin sormia napsauttamalla tai edes yhden päivän aikana.

Pakko toimii silloin, kun idea on selvillä. Kun tiedän aiheen, voin napsauttaa fokuskellon päälle. Pakko toimii silloin, kun taistelen laiskuutta ja vitkuttelua vastaan. Sen sijaan silloin, kun suunnitelmassa lukee somepostaus klo 21 mutta aihe ei ole selvillä vielä puoli ysiltä, pakko ei auta. Näissä tilanteissa sisällöksi nousee jokin hyväntahtoinen kevätsään ihmettely.

Lopuksi

Muistathan, että muutos vaatii sitä, että teet jotain toisin. Mikäli vaikuttavuutesi ja näkyvyytesi eivät ole kasvaneet nykyisillä keinoillasi, tee jotain toisin. Päätä teemat. Synnytä idealista. Pengo vanhojen julkaisujen helmet. Ota riski. Ja toinen.

Muista kuitenkin myös se, että sinä riität itsenäsi. Olet tarpeeksi moniulotteinen, särmikäs, persoonallinen ja mielenkiintoinen. Astu rohkeasti valokeilaan ja paistattele kevätpäivää. Sinulla on kaikki, mitä tarvitset luodaksesi näkyviä sisältöjä tehokkaasti.

Jakson runko

01:26 Johdanto jaksoon
02:02 Rutiinit helpottavat arkea
05:59 Rutiinit, suunnitelma vai strategiset tavoitteet?
07:42 Soveltamisen taika
08:01 Ole alustauskollinen
13:28 Suunnitelmallisuudesta ja teemoista apua strategiseen sisällöntuotantoon
17:17 Esimerkki somestrategiasta ja teemoista
24:09 Toista, toista, toista ja kierrätä
28:48 Älä jää odottamaan inspiraatiota
32:55 Hyödynnä sisällöissäsi listoja
37:09 Riskeeraa: riskinottokyky on tärkeä työväline
41:01 Uskalla olla sinä
43:35 Kuulosta itseltäsi ja siirrä puheesi paperille
46:27 Ylläpidä aihelistaa, joka kulkee helposti mukana
50:20 Tehosta sisällöntuotantoasi ja aloita nyt, aloita edes pienesti
52:30 Suosittele Luovia-podcastia muille

Jaksossa mainittiin

Luovia-verkkokauppa
Inspiroiva Instagram -verkkokurssi
Jakso #090 (Erikoistuminen ja miten se tehdään)
Seth Godin: Talker’s block

Nani Annette Instagramissa
Luovia-podcast Instragramissa

Edellinen
Edellinen

#098 Graafikko Anna Haggrén tietää, että visuaalinen ilme tuo osaamisen esiin

Seuraava
Seuraava

#096 In Person Sales (IPS) on asiakaspalvelua arvostavan valokuvaajan luottopakki