Terveessä yrityksessä on lupa sairastaa

nani annette valokuvaaja

Kirjoittaja on Luovia-median päätoimittaja, valokuvaaja ja vapaa kirjoittaja.

Tunnollinen yrittäjä muistaa alvit ja välttää saikun

Terveiset sohvannurkasta. Olen potenut sitä kuuluisaa kulkutautia viikon ajan. Tämän sukupolvikokemuksen olisin kyllä voinut jättää väliin. Kamala tauti. Petra Veikkolan instaliven jälkeen vointi muuttui heikoksi, ja iIlalla olinkin jo toinen jalka haudassa. Kuvainnollisesti.

Olen aika tunnollinen yrittäjä. Ilmoitan alvit ajoissa enkä sairastu juuri koskaan. Mutta toisaalta, kun sitten sairastun, teen sen satasella. Vetäydyn omiin oloihini enkä raportoi terveystietojani someen. Olen alusta asti pitänyt kiinni siitä, että minulla - yritykseni ainoalla työntekijällä - on oikeus sairastaa ilman, että pomo kutsuu töihin (kuten vaikkapa somettamaan).

Yleensä viimeiset tekoni ennen kuumelääkettä ovat asiakassähköposteja, joissa kerron viivästyksistä. Tällä kertaa kuitenkin siivosin keittiön.

Rehti sairasloma on itsekunnioitusta

Väitän, että useimmat meistä haluaisivat sairastaa ilman huonoa omatuntoa töistä tai jopa ihan ilman töitä. “Yrittäjällä ei ole varaa sairastaa” tuntuu kuitenkin kaikuvan liian monen räkäisessä päässä juuri silloin, kun pitäisi levätä. Minun mielestäni yrityksellä ei ole varaa sairaaseen työntekijään. Nimittäin sen, minkä sairaana vääntää, tervehtyneenä edestään löytää. Näin sanoo vanha sipoolainen sananlaskukin.

Yksinyrittäjästä voi tuntua siltä, että kuumetta hillitessä kilpailijat vetävät vasemmalta ohi. Todellisuudessa vaillejäämisen pelon (siis sen FOMOn) aiheuttaa ahdistus. Jos yrittäjä ei pysty suhtautumaan työhön työnä vaan hän liittää yritystoimintaansa voimakasta tunnetaakkaa, voi olla vaikea heittää hanskat naulaan ja hoitaa itsensä kuntoon.

Minusta rehti sairasloma on itsekunnioitusta. Kun vedän peiton korviin ja pidän itseäni hyvänä, kerron itselleni, että olen arvokas. Että sillä on väliä, miten minulla menee. Ja vaikkei arvoni riipu liikevaihdosta tai -voitosta (huh!), on selvää, että yritykseni - työpaikkani - hyötyy minusta enemmän terveenä. En sano, että aina olisi helppoa sairastaa, mutta tarpeellista se on aina.

Prosessit auttavat painamaan kaasua

Kun kuume laskee ja vointi alkaa kohentua, saatan vilkaista somet ja sähköpostit. Ajatus voi käväistä tekemättömissä töissä. Yksi asia helpottaa työhönpaluutani merkittävästi. Se ei tule sinulle yllätyksenä, jos olet roikkunut mukanani pidempään: luotan prosesseihin kaikessa yritystoiminnassani.

Teen siis asiat samalla tavalla joka kerta. Sen lisäksi, että se säästää minulta aikaa ja vaivaa, se auttaa myös takaisin kyytiin, kun on hetkeksi pudonnut kelkasta. Tiedän, mistä aloittaa tai jatkaa. Tiedän, mitä odottaa. Tiedän, mitä minulta odotetaan seuraavaksi.

Olen puhunut prosessien tärkeydestä koko Luovia-podcastin olemassaolon ajan, mutta olen luottanut prosesseihin koko työurani. Luovan työn ammattilaisena haluan jättää mahdollisimman paljon aikaa luovalle työlle ja yrittäjänä vältellä epätasalaatuista työtä. Prosesseja parempaa tapaa tähän en ole löytänyt.

Sairastumiset kuuluvat jokaisen arkeen, valitettavasti. Mutta ne tarjoavat myös hyvän näköalapaikan, jolta tarkastella oman työn mielekkyyttä. Kuinka mielelläni palaan? Millaisia tunteita se herättää minussa? Kun on ollut hetken poissa, voi nähdä oman työnsä selvemmin. Myös sen kaoottisen työpöytänsä. (Väittävät, että sielu on siististi arkistoitu, jos pöytä on sekainen. Ei pidä paikkansa.)

Edellinen
Edellinen

Työhön sitoutuminen on vuoden 2023 paras erottautumistekijä

Seuraava
Seuraava

Mikä on perseennostohintasi? Karvalakkikaava minimihinnan laskemiseksi