Valokuvalla voi juhlistaa elämää, vaikuttaa ja voimauttaa

Teksti: Johanna Berlin

valokuvaaja sari muhonen

Valokuvaaja Sari Muhonen on kuvannut ihmisiä jo yli 20 vuotta ja nähnyt urallaan valokuvauksen maailman muuttumisen ensin tekniikan kehittymisen ja sitten sosiaalisen median myötä. Jokin on kuitenkin pysynyt ennallaan: nuoriso on aina suhtautunut omiin kuviinsa kriittisesti. Muhosen mukaan jokaisen meistä kannattaisi uskaltautua kameran eteen, vaikka se tuntuisikin aluksi epämukavalta.

Kun puhutaan valokuvauksesta suhteessa hyvinvointiin, ensimmäisenä mieleen nousee negatiivissävytteinen asia viimeaikaisesta keskustelusta: somen meille asettamat paineet ja odotukset. Etenkin nuoret ovat alttiita peilaamaan omaa elämäänsä somessa nähtyyn, missä valokuvilla on iso rooli.

Kuvat eivät kuitenkaan kerro koko totuutta vaan usein ainoastaan sen, mitä päätämme itsestämme ja elämästämme jakaa, Muhonen muistuttaa.

”Valokuva on pysäytetty hetki. Kun toiset katsovat meitä, he näkevät meidät eri tavalla: ilmeet, tunteet, liike – nämä eivät aina tallennu kameraan.”

Valokuvaajana Muhonen näkee somessa ja nykyajan selfiekulttuurissa sekä hyviä että huonoja puolia.

Työssään hän on huomannut, että etenkin ylioppilaskuvauksiin tulevat nuoret ovat aiempaa varmempia kuvattavia. Myös aikuiset ovat joutuneet tottumaan kameran edessä olemiseen, sillä tarve hyville profiili- ja edustuskuville on kasvanut. Niin kauan kuin ihmiset ovat itsevarmoja ja tyytyväisiä itseensä, Muhosesta kehitys on hyvää. Huonona sivujuonteena some on tuonut filtterit, joiden käyttö voi tuntua viattomalta, mutta jotka voivat vääristää minäkuvaa, jos omaa itseä ei enää uskalla kohdata aidosti, ilman filttereitä.

Valokuvaus on muutakin kuin kuvien ottamista

Valokuvauksen sijaan Muhonen tarjoaa kuvauselämyksiä. Parhaimmillaan valokuvaushetki voi tuoda hyvää mieltä ja nostattaa itsetuntoa. Elämys sanana on kuvaava, sillä usein kyseessä on erityinen ja juhlallinen hetki, vaikka kuvattavaksi tulisikin ilman erityistä syytä.

Vuonna 2022 Muhonen osallistui toista kertaa kuvaajana #älämahdumuottiin-kuvauksiin. #Älämahdumuottiin on yhteisötaideprojekti, joka tekee tilaa tasa-arvolle, kehorauhalle ja erilaisuuden hyväksymiselle. Kuvauksen idea on, että kuvattavat kuvataan alasti mallinuken taakse kätkeytyneenä. Mallinuken roolina on todistaa, että ”muotit kuuluvat pipareille” – jokainen on hyvä sellaisenaan.

Muhonen on tehnyt #älämahdumuottiin-kuvauksia ilman korvausta, keinona vaikuttaa tärkeän asian puolesta. Myös kuvattavilla on usein halu vaikuttaa. Taustalla voi olla ikäviä kokemuksia, kuten koulukiusaamista tai vakava sairaus. Jännittävästä tilanteesta huolimatta

kuvauksiin osallistuminen on voimauttavaa. Jotkut haluavat jakaa tarinansa kuvaajan kanssa, toiset eivät.

”Valokuvaus on henkilökohtaista. Studio on rauhallinen tila, jossa ei ole muita kuin kuvaaja ja kuvattava.”

Muhosen studio on pieni, kotoisa ja intiimi, vaikka se sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Voionmaankadun varressa Jyväskylässä.

Oman roolinsa Muhonen näkee monipuolisena: ollakseen hyvä kuvaaja pitää hallita paljon muutakin kuin valokuvauksen tekniikkaa. Usein kuvattavia jännittää, jolloin Muhonen pyrkii rentouttamaan heitä.

”Suuri osa asiakkaista kertoo olevansa epämukavuusalueella. Tuki ja luottamuksen voittaminen on tärkeää. Lapsilla jännitystä ei vielä ole, mutta aikuiset saattavat omalla stressaamisellaan asettaa kuvaustilanteelle paineita.”

Työhön kuuluu myös ohjaamista, sillä harvalta poseeraaminen tulee automaattisesti.

Valokuvat tekevät näkyväksi elettyä elämää

Läpi uransa Muhonen on pyrkinyt kehittämään itseään osallistumalla koulutuksiin ja kilpailuihin. Muutama vuosi sitten hän täydensi osaamistaan opiskelemalla voimauttavaa valokuvausta. Voimauttava valokuva on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jossa valokuvaa käytetään välineenä identiteettityössä ja vuorovaikutustaitojen kehittämisessä.

”Voimauttavassa valokuvassa asetelma käännetään päälaelleen: kuvattava sanelee ehdot, miten häntä saa katsoa ja miten hän haluaa tulla nähdyksi.”

Koulutuksen myötä Muhonen voi käyttää työssään voimauttavan valokuvan menetelmää. Hän on päässyt toteamaan menetelmän toimivaksi itsekin, sillä osana opintoja hänen piti tehdä oma valokuvaprojektinsa.

Hän esittelee paksua albumia, johon on kerätty kuvia vuosien varrelta. Sivuille on kertynyt omakuvien lisäksi kuvia perheenjäsenistä, sukulaisista ja ystävistä. Kuvat tekevät näkyväksi elettyä elämää. Niitä katsellessa tuntuu, kuin kykenisin sittenkin näkemään jotakin enemmän kuin pelkät taltioidut hetket: kuvien väliin piirtyy kokonainen elämä.

Muhonen harmittelee, että joiltakin vuosilta ei ole juuri säilynyt kuvia. Hän toivoo, että yhä useampi juhlistaisi omaa elämäänsä tulemalla kuvattavaksi ilman erityistä syytä.

”Juhli tavallisuutta, tuo arkeesi ihanuutta”, hän sanailee. Jokainen on kaunis ja kuvaamisen arvoinen.

Teksti on julkaistu alun perin Luovuustilassa – luovien alojen erikoislehden marraskuun 2022 numerossa.

Edellinen
Edellinen

Ammatillisempi, yhteisöllisempi, sinumpi

Seuraava
Seuraava

Miten luova yrittäjä voi hyödyntää Pinterestiä? 5 vinkkiä!