Ennakkoluulot romukoppaan: Tämän takia jokaisen luovan alan ammattilaisen pitäisi käyttää LinkedIniä

aino pajukangas linkedin opas

Kirjoittaja Aino Pajukangas on viestintätoimisto Aivelan toimitusjohtaja.

Sana Linkedin saa monet luovan työn tekijät kavahtamaan takajaloille. Ymmärrän reaktion täysin. LinkedIn on jostain syystä leimattu "vakavasti otettavien ammattilaisten" eli pönöttäjien somealustaksi. 

Kokemukseni mukaan LinkedIn ei kuitenkaan (enää) ole mikään tiukkapipoisten klubi vaan pikemminkin kuin työelämän Facebook. Alusta koki uudelleensyntymän koronapandemian aikana.

Luova yrittäjä: sinua etsitään Linkedinistä!

Luovan työn tekijä saattaa edelleen ajatella, että hänen kohderyhmänsä ei ole LinkedInissä – että foorumi on tarkoitettu vain yritysjohtajille ja vastavalmistuneille, jotka haluavat luoda ammatillisen verkoston ja hakea töitä.  

 Tosiasiassa LinkedInissä hengailevat myös kaikki markkinoinnin, mainonnan ja brändäyksen päätöksentekijät. Nämä päättäjät ovat niitä samoja ihmisiä, jotka etsivät internetistä valokuvaajia, meikkaajia ja stylistejä kuvauksiin, videokuvaajia kampanjoihinsa, graafisia suunnittelijoita markkinointikampanjoihin jne. 

 Linkedin siis tarjoaa monille erilaisille ammattilaisille merkittäviä liiketoiminnallisia mahdollisuuksia. Se on ainoa puhtaasti ammatillinen somekanava, jonne käyttäjät hakeutuvat nimenomaan verkostoitumaan toisten ammattilaisten kanssa, hakemaan tietoa oman alansa uusista trendeistä ja etsimään uusia liiketoimintamahdollisuuksia. 

Ei ihme, että LinkedInin käyttäjämäärä on kaksinkertaistunut viime vuosina! Alustalla vaikuttaa jo 1,7 miljoonaa suomalaista.

Oma tarinani luuserista LinkedIn-tykiksi

Linkedin voi olla myös turhautumisen lähde. Siellä, kuten muillakin somealustoilla kevyt, viihteellinen sisältö saa eniten näkyvyyttä, eikä sellainen välttämättä palvele yrittäjän kaupallisia tavoitteita.

Itsekin aikoinaan yrittäjänurani alkutaipaleella tuskailin, kun tuntui, etten tavoittanut Linkedinin kautta oikeita päätöksentekijöitä. Harkitsin jo vakavasti, että heittäisin viestintäyrittäjän hanskat tiskiin ja alkaisin hakemaan avoimia työpaikkoja.

Onneksi en tehnyt niin.

Opettelin, törmäilin, onnistuin, erehdyin. Oivalsin vähitellen, millainen postaus saa Linkedinissä massojen huomion ja samalla tuo esille ammattitaitoani. 

Mikä tärkeintä, löysin keinot päästä yhteyteen päätöksentekijöiden kanssa. Vähitellen aloin saada yhteydenottoja, enkä vain tykkäyksiä, oikeanlaisilta ihmisiltä. 

Myyntiä 80 000 eurolla!

LinkedInistä muodostui minulle vähitellen merkittävin uusasiakashankinnan työkalu. Tänään tavoitan eri somekanavien kautta noin 16 000 ihmistä, joista Linkedin-verkostossani on noin 10 500. 

LinkedInin avulla olen urani varrella saanut kaikkiaan neljä työsuhdetta, ja myyntiä minulle on someaktiivisuuden ansiosta kertynyt yli 80 000 euroa. Kuluvan kevään paras Linkedin-postaukseni on tähän mennessä tuottanut kaikkiaan 13 000 euroa!

Oikeasti Linkedin ei siis ole mikään ryppyotsaisten hiekkalaatikko vaan pikemminkin kuin kultakaivos, joka vielä odottaa mainariaan. Oma esimerkkini osoittaa, että Linkedinistä voi saada konkreettisia tuloksia aikaan, jos tietää mitä tekee. 

Linkedin haltuun verkkokurssin pilottiryhmässä

Tänä keväänä päässäni alkoi pyöriä sitkeä idea, josta en päässyt eroon. Koska niin moni oli ottanut sen esille, päätin antaa sille mahdollisuuden.

Päätin tuottaa LinkedIniä koskevan verkkokurssin.

Olen tähän saakka yrittänyt jakaa Linkedin-osaamistani antamalla vinkkejä sähköpostilistalla ja somekanavissani, mutta ilmeisesti tieto jää silloin liian säpäleiseksi. Ihmiset eivät halua kaivaa oppeja erillisistä viesteistä ja postauksista, vaan monelle on enemmän apua kokonaisuudesta, jossa käyn läpi metodini.

Olen iloinen päätöksestäni. Olen juuri alkanut kartoittaa kiinnostusta kurssilleni ja ryhtynyt kokoamaan pilottiryhmää, jonka kanssa työstän kurssin valmiiksi. Kurssi on vain reilun vuorokauden aikana saanut uskomattoman lämpimän vastaanoton!

Tarjoan 25:lle ensimmäiselle kiinnostuneelle mahdollisuuden ilmoittautua kurssille -25 % ennakkohinnalla ja mahdollisuuden päästä vaikuttamaan kurssin lopulliseen sisältöön. 

Haluatko sinä uusia toimeksiantoja ja massojen huomion maailman tärkeimmässä ammatillisessa somekanavassa? Ota yhteyttä: pilottiryhmään mahtuu vielä muutama kiinnostunut!

Aino Pajukangas
aino@aivela.fi
https://www.linkedin.com/in/ainopajukangas/ 

Linkedinin vähemmän tunnettuja vahvuuksia

  • Toisin kuin moni luulee, Linkedinissä käyttäjät jakavat jo hyvin monipuolista sisältö – ei pelkästään kuivia tutkimusraportteja. Siellä voi jakaa myös henkilökohtaista sisältöä: tarinoita, onnistumisia ja mokia ja kertoa, miten on selviytynyt työelämän kommelluksista. 

  • Luovan alan yrittäjälle Linkedin-profiili toimii parhaimmillaan online-ansioluettelona. Profiilin niin sanottu Featured-osio on kuin näyteikkuna, jossa voi jakaa kuvia, ulkoisia linkkejä, pdf-tiedostoja – you name it!

  • Luovan alan yrittäjä voi myös helposti jakaa Linkedinissä samaa sisältöä kuin muissa somekanavissaan, kunhan sisällössä on jonkinlainen ammatillinen twist. Osa käyttäjistä jakaa jopa TikTok-videoitaan.

  • Linkedinissä, samoin kuin Instagramissa, visuaalisesti vahvat toimijat erottautuvat muista. 

  • Linkedin on alustana vielä niin nuori, vasta kehitysvaiheessa, että ne yrittäjät, jotka aktivoituvat siellä tänään, pääsevät helposti esille alansa edelläkävijöinä.

  • Linkednissä käydään rikkaampia keskusteluja kuin monella muulla kanavalla. Siellä käyttäjät vaihtavat ajatuksia monitahoisista yhteiskunnallisista aiheista. Kommentit eivät ole pelkkiä hymiöitä kuten Instagramissa ja TikTokissa tai trollaamista ja häirintää kuten Twitterissä.

Edellinen
Edellinen

Kuuluvatko tunteet työelämään?

Seuraava
Seuraava

Luovia-miitti: 7 tapaa kasvattaa liiketoimintaa