Viisi ominaisuutta, joista on apua yksinyrittäjälle

Listasin viisi ominaisuutta, joista olen kokenut olevan tosi paljon hyötyä minulle (yksin)yrittäjänä. Osan niistä olen imenyt äidinmaidossa, osan eteen paiskinut kovasti hommia.

I. Palvelualttius – Asiakkaan palveleminen on tärkein osa työtäni. Se ei ole välttämätön pakko, vaan ihan vilpittömästi nautin siitä. Aivan kuten itsekin nautin asiakkaana hyvästä asiakaspalvelusta. Olen varmasti lukenut enemmän kirjoja asiakaspalvelusta kuin valokuvauksesta. Vuosien mittaan olen kehittänyt omat toimintamallini, jotka tekevät palveluistani – ja palvelustani – persoonallista ja mielekästä sekä asiakkailleni että itselleni.

II. Idearikkaus – Aikanaan järjestöhommia tehdessäni olin varmasti monen pomon painajainen iänikuisilla parannusehdotuksillani… Olen sellainen tyyppi, jonka päässä surisee ja pörrää liuta ideoita jatkuvasti. Kirjoittelen parhaimpia muistiin, mutta unohdan useimmat (meidän kaikkien onneksi). Joskus huomaan idean olleen aivan nerokas, mutta vain idean tasolla. On paljon helpompi olla idearikas yrittäjä kuin kulkea vuodesta toiseen reppu tyhjänä. Entiset työtehtäväni pitivät huolen siitä, että sain kehittää jatkuvasti tätä puolta itsessäni. Jos ideoiminen tuntuu sinusta raskaalta, suosittelen tutustumaan aivoriihityöskentelyyn.

III. Peräänantamattomuus – No, joskus minulla sitten on käsissäni aivan loistava idea eli niin sanottu kuningasidea… Mutta jostain syystä homma ei etene. Luovuttaminen on viisautta, jos idean ylläpitäminen on kuin tekohengitystä ja vie turhaan energiaani. Jos kuitenkin ihan tosissani uskon ideaani, olen huomannut olevani aika peräänantamaton saadakseni sen toimimaan. Otan esimerkiksi yritykseni… Vuonna 2010 päätin, että vielä jonain päivänä elätän itseni valokuvauksella. Vuoden 2012 alusta jätin päivätyöni ja aloitin aika pelottavan ensimmäisen vuoteni valokuvaajana. Aika moni juttu on mahdollista, kun vain tekee kovasti töitä eikä anna periksi!

IV. Kiinnostus rahaan – Ilman tätä ominaisuutta kaikki tässä työssä olisi piirun verran vaikeampaa. Kun tunnen numeroni – siis yritykseni tulot ja menot – voin keskittyä siihen, mistä todella nautin eli luomaan kauniita kuvia. Työni laatu kärsisi, jos joutuisin jatkuvasti murehtimaan ja pohtimaan tilitietojani. Minussa on aina ollut yrittäjän vikaa (kaupittelin lapsuudenkotini korttelissa muun muassa voikukkia…), mutta verokoukerot sun muut tuskin kenellekään ovat selviä kuin pläkki ilman perehtymistä asiaan.

V. Uteliaisuus – Salakuuntelu ruuhkabussissa se vasta hauskaa puuhaa onkin, vaan tänään tarkoitan uteliaisuudella jatkuvaa halua oppia uutta. Olen vasta aikuisiällä oppinut oppimaan, sillä peruskoulussa ja lukiossa olin ennemminkin suorittaja. Vielä yliopistossakin kuljin tarkkaa opintopolkua valmistuakseni viidessä vuodessa, mutta siellä sentään tutustuin edes vähän intensiivisemmin kiinnostuksenkohteisiini kuten ympäristöetiikkaan ja sodankäynnin etiikkaan. Uteliaisuus totta tosiaan on luonteenpiirteeni, mutten tiedä mitä hyötyä siitä minulle olisi ellen olisi opetellut suuntaamaan sitä (ainakin toisinaan) johonkin järkevään.

Mitkä ovat sinun viisi ominaisuuttasi, jotka auttavat sinua suoriutumaan työstäsi paremmin? Omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen on tärkeää. Vielä tärkeämpää on kuitenkin tiedostaa se, että useimpia ominaisuuksia voi kehittää.

viisi-ominaisuutta-yrittajalle.jpg