Ei ole häpeä olla pieni

Muistan kuinka ensimmäisenä yrittäjävuotenani kerroin asiakkailleni kuinka me toimitamme tilauksia perjantaisin ja että kuvauksiimme voi tulla minkälaisen koiran kanssa tahansa.

En omaa epävarmuuttani uskaltanut sanoa, että minä se vain tässä olen. Että paria kiireistä jaksoa lukuunottamatta se olen minä, joka pakkaa tuotteet ja kipittää Ärräpostin pitkään jonoon naputtamaan lattiaa lenkkarillaan. Että kyseessä ovat minun kuvaukseni, ei kenenkään muun.

Siihen asti olin tottunut viestimään työnantajani suulla. Etenkin tiukoissa paikoissa tuntui hyvältä, kun sai olla vain rividuunari jonkun suuremman asialla.

On pelottavaa olla ihan itsekseen, kun ei ole ketään kenen taakse piiloutua. Seistä tuulisessa tunturissa ja vain ottaa vastaan se, mitä tuuli milloinkin päättää naamalleni heittää.

Onneksi emme ole aloittelevia yrittäjiä loputtomiin. Meistä tulee vahvempia ja varmempia. Hitaasti löydämme omat sanamme ja ymmärrämme, ettei ole häpeä olla pieni. Ettei tavoitteena tarvitse olla ”tiimin kasvattaminen” tai ”me-viestintä”. Tai jos se onkin tavoitteesi, löydät siihenkin oikeat sanat ja keinot ajallaan.

Pienuus voi olla myös menestystekijä: merkityksellisiä asiakassuhteita ja merkityksellistä viestintää. Voin olla helpommin oma itseni, kun tiedän kohdeyleisöni olevan pieni. Ne ovat vain ne ihmiset, jotka rakastavat vuorovaikutusta ja vierastavat pönötystä yhtä paljon kuin minä. Vain ne, joiden mielestä koira on muutakin kuin kuori. Vain ne, joiden mielestä tunteet saavat tulla, olla ja mennä – ja näkyä kuvissa. Muiden mielipiteillä ei ole väliä.

Kun keskitymme omaan heimoomme, voimme kääntyä myötätuuleen.

ei-ole-hapea-olla-pieni.jpg